Aandachtspunten (MGE)

Enkele zaken waar je attent op moet zijn als je een huis koopt met een MGE-constructie:

Juiste verdeling winst en verlies

De belastinginspecteur keurt alleen een MGE-constructie goed als de verdeling van winst en verlies 50% of meer voor de koper is. Met andere woorden de koper moet een behoorlijk belang hebben bij de waardeontwikkeling van de woning.

Terugkoopgarantie

De terugkoop door de corporatie moet tegen de op dat moment geldende marktwaarde geschieden. Advies VROM: ga niet in zee met constructies waarbij je de woning tegen aanschafprijs vermeerderd met een rentepercentage van x-% per jaar terug verkoopt aan de corporatie.

Acceptatie geldverstrekkers

De huiver van sommige financiers om geldleningen te verstrekken bij een MGE-constructie kan terecht zijn, omdat het soms niet duidelijk is wie het economisch eigendom van de woning heeft.

Advies VROM: zorg er als koper goed voor dat hierover geen discussie kan ontstaan en dat het huis jouw economisch eigendom is. Wanneer je de hypotheek rond hebt, is de rente vanzelfsprekend aftrekbaar.

De terugkoopregeling

Hieraan is meestal een termijn verbonden. De keus is echter aan de koper of hij/zij deze lange termijn accepteert. VROM heeft geen officieel standpunt over de termijn.

Een voorbeeld van een MGE-constructie is Koopgarant.

Tot slot: MGE kan een goede koopconstructie zijn als je wel een eigen huis wilt, maar zekerheid wilt hebben over de risico's (gegarandeerde terugverkoop en winst-/verliesdeling). Afhankelijk van de korting die men bij aankoop krijgt, wordt de waardestijging of waardedaling gedeeld tussen de eigenaar en de corporatie. De bovenstaande punten bieden je een handvat een verantwoorde keuze ten opzichte van MGE te maken.


Afspraak maken met een Starterscoach

WoningSubsidie - Alles over subsidiemogelijkheden voor de aankoop van je eerste woning